Pályázat

Beszámoló a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásáról, mellyel a Ludus-Modus Bt. részesült a Verőcei Csattógók Néptáncegyüttes támogatására

Az együttes célkitűzései a kezdő felnőttek néptánc tudásának megalapozása és fejlesztése, valamint a néptánc népszerűsítése fellépésekkel, közösségi rendezvényeken való részvétellel.

Az együttes eddig nem rendelkezett megfelelő viselettárral miközben a táncos tudás és repertoár egyre bővült. Szükséges volt a legújabb, vajdaszentiványi táncokat bemutató koreográfiához megfelelő folklorisztikai hitelességű viseletet készíttetni.

A pályázati célnak megfelelően a viseletek elkészítését több lépcsőben valósítottuk meg. Első fázisban kiválasztottuk a legalkalmasabb varrónőt, akit Úti Lajosné – a Hagyományok Háza viseletkészítő tanfolyamának végzőse, több évtizedes tapasztalattal rendelkező – viseletkészítő személyében találtunk meg.

A méretvételt követően többszöri helyszíni felpróbálást követően június elején kaptuk meg a 6 párra szabott vajdaszentiványi viseletet. A nők rokolyát, mellényt, inget, alsószoknyát és a kötényt, míg a férfiak székely harisnyát, inget és mellényt kaptak.

Az új viseletben első alkalommal a Verőcei Sváb Nap című rendezvényen léptünk fel.

A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatása nélkül a fenti tevékenységet a táncegyüttes nem lett volna képes megvalósítani. A támogatás segítségével már az idei fellépéseken és a jövőben megfelelő viseletben adhatjuk elő vajdaszentiványi koreográfiánkat.

Csoportkép

Felkészülés a fellépésre« Vissza a főoldalra