Kiss Zsuzsa

Jászberényben születtem 1964-ben. Szülővárosomban a 70-es években alakult meg a Jászság Táncegyüttes, melynek gyermek csoportjába ‑ rögtön megalakulásakor, 10 évesen ‑ jelentkeztem.

Első tánctanárom, meghatározó példaképem Bathó Edit a Jászság Táncegyüttes táncosa volt , aki ma a Jász Múzeum Igazgatója. Másik tánctanárom, aki szintén elkötelezetté tett ebben a műfajban Mihályi Gábor volt, aki ma a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

14 évesen a felnőtt együttesben táncoltam, ahol Papp Imre a Jászság Táncegyüttes vezetője irányította az csoportot. 18 évesen a munkatársa lettem, az együttesben táncoltam és adminisztratív, szervezési ügyeket végeztem.

Papp Imre remek koreográfusokat, tanárokat hívott Jászberénybe, így alkalmam volt kiváló mesterektől tanulni: Tímár Sándor, Zsuráfszky Zoltán, Farkas Zoltán, Német Ildikó, Tóth Ildikó.

Kallós Zoltánnak és Papp Imrének köszönhetem, hogy ebben az időszakban erdélyi gyűjtő utakon vehettem részt számos alkalommal.

Elvégeztem a C kategóriás néptánc oktatói tanfolyamot , és elkezdtem a Jászság utánpótlás csoportjaiban is tanítani.

Tímár Sándor 1985-ben elhívott a Magyar Állami Együttesbe táncolni, ahol 3 évadot töltöttem el. Ebben az időszakban kezdődött a kapcsolatom, a Szeremlei Táncegyüttessel, ahol 15 évet töltöttem el Lévai Péterrel közösen, tánctanítással, kutatással a térségben.

Ezt követően 3 évadot táncoltam a Kodály Kamara Táncegyüttesben.

Számos országban megfordultam színpadi táncosként, előadóként, mindemellett az USA-ban, Kanadában,Vajdaságban, Erdélyben és hazánk több táncegyüttesében is tanítottam néptáncot: Százhalombatta, Győr, Nyíregyháza, Pápa.

Elvégeztem a Brunszvik Teréz Óvónő Képző Főiskolát, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc pedagógus szakát.

Gyermekeim megszületése után kezdtem el tanítani a Zsámbéki Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a mai napig is főállásban oktatok.

A Magyar Táncművészeti Főiskolán 15 éven keresztül tanítottam Gyermekjáték tanítási módszertant, és tevékenykedtem a Magyar néptánc tantárgy oktatásban énekes női körtáncok tanárként, valamint asszisztensként Lévai Péter és Kovács Henrik kollégákkal.

Következő diplomámat 2008-ban a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Néprajz szakán szereztem.

Tematikus órák megtartásával is foglalkozom, így Kovács Henrik kollégámmal közösen feldolgoztuk a naptári év szokásaihoz kötődő alkalmakat: Szüret, Farsang, Pünkösd, András nap.

Zsámbékon éveken keresztül sikerült olyan néptánc tanfolyamot megszervezni a Művészeti Iskolába járó gyermekek szüleinek, amelyek valódi házról-házra járó táncházzá alakultak át, élő zenés kísérettel.

Az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskolában 4 tanéve tanítok fél közalkalmazotti állásban.

A művészeti  iskolai tanítást jól kiegészíti, előkészíti az óvodákban végzett népi játék és tánctanítás amit évtizedek óta végzek: Etyeken, Zsámbékon, Zuglóban.« Vissza a főoldalra